Duurzaam ondernemen

a.s.r. scholen challenge

Laatste editie

In 2018 organiseerde a.s.r. voor de derde en laatste keer de a.s.r. scholen challenge. De a.s.r. scholen challenge was een initiatief van a.s.r., in samenwerking met de Dutch Green Building Council en de Provincie Utrecht, waarmee wij kinderen wilden laten nadenken over duurzaamheid, te beginnen bij hun eigen school.

Leerlingen werden bij de a.s.r. scholen challenge uitgedaagd om het beste idee te bedenken om hun school te verduurzamen. Deelname aan de challenge was voor de leerlingen een leerzame en inspirerende ervaring. De school maakte bovendien kans op € 12.500 om het duurzame idee ook daadwerkelijk uit te voeren.

Wat hield de challenge in?

Met het invullen van een Quickscan kreeg de school eenvoudig inzicht in de duurzame aspecten op het gebied van beleid, gebouw, onderhoud en de op handen zijnde zorgplicht. Een gastdocent of de eigen docent gaf de leerlingen een interactieve les over duurzaamheid in en rondom de school. Er werden voorbeelden gegeven van duurzame producten en de kinderen leerden welke keuzes ze zelf kunnen maken om zo de hun bewustwording over dit onderwerp te vergroten.

Met het materiaal uit het gratis lespakket brachten leerlingen vervolgens zelfstandig de duurzaamheid van de school in kaart. Ze onderzochten het schoolgebouw aan de hand van tien onderwerpen: afval, communicatie, energie, gebouw en omgeving, groen, hygiëne, mobiliteit, veiligheid, voedsel en water. Zo ontdekten zij wat er goed gaat en wat voor verbetering vatbaar is. Ze presenteerden hun bevindingen en aanbevelingen aan de klas en aan de schoolleiding. Daarna werden de leerlingen uitgedaagd om zelf een duurzame verbetering te bedenken voor hun school dat zij konden inzenden voor de a.s.r. scholen challenge. Leerlingen werkten zo samen met de school aan de verduurzaming van hun eigen leeromgeving.

De school(locatie) maakte door deelname aan de a.s.r. scholen challenge kans op een prijs van € 12.500 om het winnende idee onder begeleiding van a.s.r. daadwerkelijk uit te voeren.
 

Winnaars van de scholen challenge

undefined

Winnaar 2018: CBS DE Bijenschans - Duurzame keuken

De leerlingen van De Bijenschans bedachten een plan voor een duurzame keuken, waarin zij de groenten die ze al in de schooltuin kweken, verwerken tot een lekkere maaltijd. De elektrische kookplaten in de keuken worden aangedreven door energie van fietsen.

Winnaar 2017: Basisschool De Flambouw - Energieopwekkend schoolplein

De winnaar van 2017 was Basisschool De Flambouw met het idee om een moestuin aan te leggen, energie-opwekkende tegels te plaatsen en het organiseren van een duurzaamheidsdag. Deze ideeen sloten goed aan op de duurzaamheidsambitie van a.s.r. om energie door te geven. Inmiddels zijn hun ideeën gerealiseerd. 

Winnaar 2016: OBS Vleuterweide - Water bespaar je zó

De winnaar van de a.s.r. scholen challenge 2016, OBS Vleuterweide, heeft het eerste slimme waterbesparingsidee in gebruik genomen.