Duurzaam ondernemen

a.s.r. scholen challenge

Duurzaamheid is niet meer weg te denken uit de maatschappij. Om ook kinderen vertrouwd te maken met dit thema én basisscholen te ondersteunen bij het verduurzamen van hun school, organiseert a.s.r. in samenwerking met de Dutch Green Building Council (DGBC) en de Provincie Utrecht voor het tweede jaar een duurzaamheidswedstrijd voor alle basisscholen in de provincie Utrecht: de a.s.r. scholen challenge. a.s.r draagt dit initiatief omdat wij als duurzame verzekeraar ons ook graag maatschappelijk willen inzetten. Ons motto is dan ook: helpen door te doen.

Basisschool De Flambouw winnaar a.s.r. scholen challenge 2017 

De Flambouw uit Nigtevecht

Basisschool De Flambouw uit Nigtevecht heeft de a.s.r. scholen challenge 2017 gewonnen. De leerlingen presenteerden een mix ideeën om hun school te verduurzamen. Zo willen ze groene energie opwekken met een windmolentje, energieopwekkende tegels plaatsen en een besparingsdag inlassen.
5 finalisten streden woensdag 11 oktober 2017 om de eerste plek van de a.s.r. scholen challenge. De kinderen presenteerden hun duurzaamheidsidee aan de jury onder leiding van tv-presentator Klaas van Kruistum, bekend van o.a. jongerenprogramma’s Zapplive, Klaas kan alles en Zapp your planet.

Cheque €12.500

Op basis van de criteria: impact, haalbaarheid en creativiteit maakte basisschool De Flambouw de meeste indruk op de jury. De ideeën om een moestuin aan te leggen, energie-opwekkende tegels te plaatsen en het organiseren van een duurzaamheidsdag sluiten goed aan op de duurzaamheidsambitie van a.s.r. om energie door te geven. De school won een cheque ter waarde van € 12.500 om de duurzame ideeën te realiseren.

Creatieve ideeën

Ook de andere finalisten hadden creatieve plannen om hun school duurzamer te maken. Zoals GBS De Plantage uit Veenendaal met het idee voor een keuken waar leerlingen leren koken met producten uit eigen moestuin, CBS De Springplank uit Rhenen met creatieve afvalscheidingsbakken, Basisschool De Fontein uit Houten voor vergroening van het schoolplein en het geven van buitenlessen en het Schateiland uit Utrecht met het idee voor een indoor teeltsysteem.

Spelconcept

Aan de hand van het lespakket ‘BREEAM-NL Junior Milieuscan Basisschool’ brengen leerlingen uit de bovenbouw van de basisschool zelfstandig de duurzaamheid van de school in kaart met een set van 10 scorekaarten. Daarmee ontdekken zij wat er goed gaat en wat voor verbetering vatbaar is. Zij presenteren hun bevindingen en aanbevelingen aan de klas en aan de directeur van de school. Het beste idee wordt door de school ingestuurd naar a.s.r. Alle inzendingen worden beoordeeld en de beste vijf inzenders worden uitgenodigd voor de finale bij a.s.r. in Utrecht waar  één uitgewerkt plan kan worden gepresenteerd aan de vakjury.

Reglement a.s.r. scholen challenge

Voor de a.s.r. scholen challenge geldt een wedstrijdreglement. Doet uw school mee aan de wedstrijd, dan gaat u automatisch akkoord met dit reglement. U kunt hier niet van afwijken. In de gevallen waarin het wedstrijdreglement niet voorziet, beslist a.s.r.

Jury

Een expertjury bepaalt welke school het idee met de meeste impact heeft ingediend en de winnaar wordt van de a.s.r. scholen challenge 2017.

Dutch Green Building Council

De a.s.r. scholen challenge wordt ondersteund door de Stichting Dutch Green Building Council (DGBC). Dit is een onafhankelijke non-profit netwerkorganisatie die zich inzet om de gebouwde omgeving te verduurzamen.