Duurzame belegger

a.s.r. real estate

a.s.r. Vastgoed belegt namens haar opdrachtgevers in winkels, woningen, kantoren en landbouwgronden en landgoederen. Ongeveer een derde is belegd in landelijk vastgoed.

a.s.r. Vastgoed streeft er naar om de objecten in de portefeuille (energetisch en ecologisch) te verduurzamen. Dat gebeurt bij woningen en commercieel vastgoed zoveel mogelijk op een natuurlijk moment (groot onderhoud) en wanneer het financieel rendabel is. Binnen de portefeuilles worden daarnaast zoveel mogelijk groene oplossingen toegepast, zoals ledverlichting, HR-ketels, waterbesparende sanitaire voorzieningen en sedum daken.

Woningen

Alle woningen van het ASR Dutch Core Residential Fund hebben minimaal het energielabel C. In 2015 zijn er verbeteringen doorgevoerd met de renovatie van een complex in Rosmalen (van F naar B) en toevoeging van een groot aantal nieuwe woningen met label A. Het appartementencomplex Futura in Zoetermeer is daarnaast het eerste woongebouw in Nederland met het BREAAM ‘Very Good’-certificaat.

Landelijk

De beleggingen in landelijk vastgoed zijn in 2015 verder gegroeid door uitbreiding van 920 hectare. In de afgelopen 125 jaar heeft a.s.r. een portefeuille opgebouwd van ruim 34.000 hectare en is daarmee de grootste private eigenaar van landbouwgronden in Nederland. De waarde bedraagt € 1,117 miljard.

Het bosbeheer van a.s.r. voldoet aan de principes van duurzaam bosbeheer. a.s.r. onderschrijft en voert het beheer in de bossen en natuurterreinen uit conform de Gedragscode natuurbeheer en de Gedragscode bosbeheer. Deze gedragscodes zijn opgesteld door het Bosschap met medewerking van de Federatie Particulier Grondbezit, Staatsbosbeheer, SBNL, Natuurmonumenten, de 12 Landschappen en anderen. 

Beleggen

De MVO-prestaties worden jaarlijks gemeten en transparant gemaakt in de Global Real Estate Sustainability Benchmark (GRESB). GRESB is een onafhankelijke, wetenschappelijke benchmark die het duurzaamheidsbeleid en de uitvoering daarvan bij vastgoedfondsen en vastgoedportefeuilles wereldwijd beoordeelt.

ASR Dutch Prime Retail Fund (DPRF)
In 2016 is ASR DPRF benoemd tot Green Star met drie sterren.

GRESB 3 star

 

ASR Dutch Core Residential Fund (DCRF)
Onze inspanningen zijn afgelopen jaar wederom beloond met de hoge onderscheiding Green Star (twee sterren). Sinds 2014 is onze score met 40% verbeterd, doel is onze score in de aankomende jaren nog verder te verbeteren.

GRESB 2 star