Milieu

Renovatie

a.s.r. gebouw

Het pand van a.s.r. aan de Archimedeslaan 10 in Utrecht is tussen 2013 en 2015 duurzaam gerenoveerd. Het vernieuwde kantoor is volledig ingericht op het Nieuwe Werken en voldoet aan de strengste eisen van duurzaamheid van a.s.r. Zo is het kostenefficiënt en het gebruikt 50% minder energie dan voor de renovatie. Het energielabel verbetert daarmee van G naar A. 

Het ontwerp van het gerenoveerde pand aan de Archimedeslaan heeft het BREEAM Excellent-certificaat behaald. a.s.r. streeft ook het BREEAM Excellent-certificaat voor het pand zelf na, met energielabel A. Na het afronden van de bouw in 2015 volgt de certificering begin 2016.

De Nederlandse Bouwprijs

In februari 2017 heeft Team V Architectuur – de architecten van de renovatie – De Nederlandse Bouwprijs in de categorie Gebouwen gewonnen voor de renovatie van het a.s.r.-pand. De renovatie is volgens de jury ambitieus aangepakt en uiterst duurzaam uitgevoerd.

De jury vindt het sterk dat a.s.r. heeft gekozen voor renovatie in plaats van nieuwbouw en vindt het bewonderenswaardig dat 98% van het bouwafval is hergebruikt. ‘Het kolossale jaren zeventig kantoorgebouw van maar liefst 85.000 vierkante meter voldoet volledig aan de huidige maatstaven van duurzaamheid, comfort en uitstraling. De nieuwe klimaatgevel, vides en wintertuinen zorgen voor een inspirerende werkomgeving met veel daglicht.'

Enkele feiten en cijfers

Afval

  • Met de sloop van het pand kwam 23.000 ton puin vrij. Het grootste deel (98%) van dit puin is hergebruikt.
  • Het bouwafval werd gescheiden in maar liefst negen verschillende soorten. Materiaal dat kon worden hergebruikt, keerde ook daadwerkelijk weer terug in het gerenoveerde deel.

Hergebruik

  • Alle duizenden bureaustoelen zijn opgeknapt, waarbij de zitting en stoffen bekleding zijn vervangen, in een fabriek die volledig werkt volgens het Cradle-to-Cradle-principe. Het oude schuim van de zitting is verwerkt in isolatieplaten, de stoffen gingen naar een fabrikant van paardendekens en naar scholen.
  • In het pand ligt 42.000 m² tapijt, dat deels is gemaakt van gebruikte materialen en 100% recyclebaar is. Het oude tapijt kreeg ook een nieuwe bestemming: het garen is opnieuw gebruikt en de onderkant werd grondstof voor wegenbouw en dakbedekking.
  • GFT-afval composteert a.s.r. met een eigen milieuvriendelijk composteerstation tot een bodemverbeteraar voor de tuinen. Door op het terrein zelf te composteren, is er geen transport nodig van en naar het afvalverwerkingsbedrijf. Dit scheelt energie en CO2-uitstoot.

Groen

  • De tuin bij het kantoor sluit aan op de ecologische hoofdstructuur van de provincie Utrecht en biedt onderdak aan diverse diersoorten zoals vleermuizen, egels, salamanders, insecten, ooievaars en ringslangen.
  • Gezien de bijenproblematiek heeft a.s.r. nadrukkelijk gekozen voor het huisvesten van een bijenvolk. Er wordt op biologische wijze geïmkerd en de tuin is beplant met ‘bij-vriendelijke’ planten.
  • Op de 1e etage wordt een deel van de buitengevel voorzien van groene gevelwanden. Deze beplanting vangt fijnstof en CO2, het fungeert dus als luchtzuivering.
  • In deze groene gevelwanden komen nestkasten voor gierzwaluwen en mussen.
  • In totaal is er 17.000 m² klimaatgevel geplaatst.
  • Op verschillende plekken in het kantoor staan tafels die zijn gemaakt van hout van landgoed De Utrecht. De tafels zijn vervaardigd in een sociale werkplaats door medewerkers van Reinaerde, een sociale partner van a.s.r.

De renovatie tot nu toe vertaalt zich in een duidelijke vermindering van het energieverbruik:

  • Elektriciteit: het gebruik in 2015 was 8,554,298 kWh, ten opzichte van 10,391,564 kWh in 2014, een daling van ongeveer 17,7%¹.
  • Aardgas: het gebruik in 2015 was 357,930m³ versus 604,256m³ in 2014, een daling van zo’n 40,8%1.

¹ Het lagere energie- en aardgasverbruik heeft ook te maken met het afsluiten van een deel van het gebouw in verband met de renovatie, maar zijn inclusief het verbruik tijdens de bouw; 6,666m³ aardgas en 312,272 kWh Elektra.