Aandeelhouders

Veelgestelde vragen

 • Waarom is a.s.r. naar de beurs gegaan?
  Het heeft altijd voorop gestaan dat de nationalisatie van a.s.r. een tijdelijke maatregel betrof en dat de verzekeraar op termijn weer zou worden verkocht. 
   
 • Wat gaan klanten merken van de beursgang?
  De beursgang betreft geen verandering van strategie maar van eigenaar. Alle klanten kunnen rekenen op een voortzetting van de strategie van a.s.r. en in de dagelijkse gang van zaken zal niets veranderen voor klanten.
   
 • Hoe lang blijft de staat nog aandeelhouder? Wordt dat belang afgebouwd in de loop van de tijd?
  De verkoop van a.s.r. gaat gefaseerd. NLFI, als verkopende aandeelhouder namens de Nederlandse staat, zal haar belang over een periode van een aantal jaren volledig afbouwen.
   
 • Wanneer zal de volgende tranche aandelen naar de beurs worden gebracht?
  Dat is nog niet bekend. Wel is afgesproken dat NLFI, als verkopende aandeelhouder namens de Nederlandse staat, een ‘lock-up’ periode heeft van 180 dagen waarbinnen geen volgende tranche aandelen naar de beurs zal worden gebracht. Ook a.s.r. mag gedurende deze periode geen nieuwe aandelen uitgeven. Uiteindelijk zal NLFI haar belang over een periode van een aantal jaren volledig afbouwen.
   
 • Wat is de verwachte totale opbrengst van de beursgang van a.s.r. en wat zal er gebeuren met deze opbrengst?
  De opbrengst van de verkoop van alle aandelen zal afhangen van de prijs en de omvang van de diverse tranches. De opbrengst zal dus pas bekend zijn als NLFI, als verkopende aandeelhouder namens de Nederlandse staat, haar aandelenbelang in a.s.r. over een periode van een aantal jaren volledig heeft afgebouwd. De opbrengsten van de verkoop komen geheel ten goede aan de Nederlandse staat.
   
 • Is er een beschermingsstructuur ingericht om a.s.r. te beschermen tegen een ongewenste overname?
  Om a.s.r. te kunnen beschermen tegen een ongewenste overname is de Stichting Continuïteit ASR Nederland opgericht. De Stichting kan een verandering van zeggenschap voorkomen, ontmoedigen of vertragen door het verwerven en houden van preferente aandelen. Zolang NLFI, als verkopende aandeelhouder namens de Nederlandse staat, meer dan een derde van de aandelen a.s.r. bezit, heeft de Stichting hiervoor vooraf toestemming nodig van NLFI.