Locaties

Renovatie

Het pand van a.s.r. aan de Archimedeslaan 10 in Utrecht is tussen 2013 en 2015 duurzaam gerenoveerd. Het vernieuwde kantoor is volledig ingericht op het Nieuwe Generatie Werken (NGW) en voldoet aan de duurzaamheidsambities van a.s.r. Zo is het kostenefficiënt en is het maar liefst 50% energiezuiniger geworden. Het energielabel ging van G naar A.  

Renovatie

Duurzaam renoveren

Het a.s.r.-pand stamt uit begin jaren zeventig. In 2010 is na grondig onderzoek besloten om duurzaam te renoveren in plaats van te kiezen voor nieuwbouw. Het resultaat is een transparant, energiezuinig, duurzaam en kostenefficiënt kantoor, waar het niet alleen voor medewerkers fijn is om te werken, maar waar ook externen van harte welkom zijn. Daarom is a.s.r. een Seats2Meet-locatie.

Feiten en cijfers

Afval

  • Met de sloop kwam 23.000 ton puin vrij. Het grootste deel (98%) van dit puin is hergebruikt.
  • Het bouwafval werd gescheiden in maar liefst negen verschillende soorten. Materiaal dat kon worden hergebruikt, keerde ook daadwerkelijk weer terug in het gerenoveerde deel. Alle vrachtwagens met sloopmateriaal achter elkaar, zouden een file vormen van Utrecht tot Amersfoort.

Hergebruik

  • Alle duizenden bureaustoelen zijn opgeknapt, waarbij de zitting en stoffen bekleding zijn vervangen. Het oude schuim van de zitting is verwerkt in isolatieplaten, de stoffen gingen naar een fabrikant van paardendekens en naar scholen.
  • In het pand ligt 42.000 vierkante meter tapijt, dat deels is gemaakt van gebruikte materialen en 100% recyclebaar is. Het oude tapijt kreeg ook een nieuwe bestemming: het garen is opnieuw gebruikt en de onderkant werd grondstof voor wegenbouw en dakbedekking.
  • GFT-afval composteert a.s.r. met een eigen milieuvriendelijk composteerstation tot een bodemverbeteraar voor de tuinen. 

Groen

  • De tuin bij het kantoor sluit aan op de ecologische hoofdstructuur van de provincie Utrecht en biedt onderdak aan diverse diersoorten zoals vleermuizen, egels, salamanders, insecten, ooievaars en ringslangen.
  • Gezien de bijenproblematiek heeft a.s.r. nadrukkelijk gekozen voor het huisvesten van een bijenvolk. Er wordt op biologische wijze geïmkerd en de tuin is beplant met bijvriendelijke planten.
  • Op de 1e etage wordt een deel van de buitengevel voorzien van groene gevelwanden. Deze beplanting vangt fijnstof en CO2 , het fungeert dus als luchtzuivering.
  • In deze groene gevelwanden komen nestkasten voor gierzwaluwen en mussen.
  • In totaal is er 17.000 m2 klimaatgevel geplaatst.
  • Op verschillende plekken in het kantoor staan tafels die zijn gemaakt van hout van ons eigen landgoed De Utrecht. De tafels zijn vervaardigd in een sociale werkplaats door medewerkers van Reinaerde, onze sociale partner.

Plus

  • Na de renovatie heeft het pand 85.000 m2 kantoor- en verblijfruimte en 2.800 werkplekken.
  • Een deel van het gebouw is voor iedereen toegankelijk, de openbare ruimte. Bezoekers kunnen gebruikmaken van faciliteiten als het restaurant, de koffiebar, de brasserie, de werklounge en de fitness. In het hele gebouw is gratis wifi. Een plek reserveren kan via Seats2meet.
  • Het a.s.r. gebouw heeft twee watertappunten van Join the Pipe. Hiermee wordt een drinkwaterproject in een ontwikkelingsland gesteund.
  • Er is een OV-oplaadpunt in het gebouw.
  • Er zijn 43 laadpalen voor elektrische auto’s. De stroom wordt voor onze gasten kosteloos geleverd.
  • Er wordt op een milieuvriendelijke manier schoongemaakt in het pand, zonder chemicaliën.
  • Er is een duurzaam assortiment van streekproducten in het bedrijfsrestaurant en brasserie Plato.
  • Werkplekken hebben zicht op wintertuinen. Het is wetenschappelijk bewezen dat mensen gezonder zijn als ze een groen uitzicht hebben. Ook werken in het licht draagt bij aan een betere gezondheid en beter slapen. Een mooi voordeel van de glazen klimaatgevel.