Duurzaam ondernemen

a.s.r. scholen challenge

Laatste editie

Komend schooljaar organiseert a.s.r. voor de derde en laatste keer de a.s.r. scholen challenge. Een driejarig initiatief van a.s.r., samen met de Dutch Green Building Council en de Provincie Utrecht, waarmee wij kinderen willen laten nadenken over duurzaamheid, te beginnen bij hun eigen school.

Wij dagen de leerlingen nog één keer uit om het beste idee te bedenken om hun school te verduurzamen. Deelname aan de challenge is voor de leerlingen een leerzame en inspirerende ervaring. De school maakt bovendien kans op € 12.500,- om het duurzame idee ook daadwerkelijk uit te voeren. Tot 1 maart 2018 kunnen scholen uit de provincie Utrecht zich inschrijven voor de a.s.r. scholen challenge.

Wat hebben de leerlingen eraan?

Tijdens een interactieve les leren de kinderen van de bovenbouw wat duurzaamheid is en wordt hun bewustwording over dit onderwerp vergroot. Daarna worden zij uitgedaagd om zelf een duurzame verbetering te bedenken voor hun eigen school. Dat stimuleert op een speelse manier hun creativiteit, samenwerking en taalvaardigheid. De vijf klassen met het beste idee mogen hun idee bovendien komen presenteren aan de vakjury tijdens een zinderende finale in het pand van a.s.r. Uit voorgaande edities weten we dat dit voor de kinderen een onvergetelijke en leerzame ervaring is.

Wat houdt de challenge in?

De a.s.r. scholen challenge bestaat uit 4 onderdelen:

 1. Quickscan Duurzame School
  De schoolleiding vult eerst een vragenlijst in. Daarmee krijgt men inzicht in hoe duurzaam de school al is en op welke gebieden dat nog kan worden verbeterd. Denk hierbij aan aspecten zoals gezondheid en het beheer en onderhoud van het schoolgebouw.
   
 2. Interactieve les
  Voor de leerlingen start de a.s.r. scholen challenge met een interactieve les over duurzaamheid in en rondom de school. Deze kan worden gegeven door een gastdocent of door de eigen docenten. Met het materiaal uit het gratis lespakket brengen leerlingen uit de bovenbouw zelfstandig de duurzaamheid van de school in kaart. Hun bevindingen en aanbevelingen presenteren zij vervolgens aan de klas en aan de schoolleiding.
   
 3. Inzenden duurzaam idee
  Uit alle aanbevelingen van de kinderen wordt het beste idee gekozen. Bij de beoordeling kan gebruik worden gemaakt van de uitkomst van de Quickscan Duurzame School. Het beste en meest duurzame idee moet uiterlijk 5 november 2018 worden ingediend.
   
 4. Finale op 28 november 2018
  De vijf klassen met het beste idee worden uitgenodigd om hun idee te presenteren aan een vakjury tijdens de finale. Deze vindt plaats op 28 november 2018 in het a.s.r. pand te Utrecht.
   

Basisschool De Flambouw winnaar a.s.r. scholen challenge 2017 

De Flambouw uit Nigtevecht

Basisschool De Flambouw uit Nigtevecht heeft de a.s.r. scholen challenge 2017 gewonnen. De leerlingen presenteerden een mix ideeën om hun school te verduurzamen. Zo willen ze groene energie opwekken met een windmolentje, energieopwekkende tegels plaatsen en een besparingsdag inlassen.
5 finalisten streden woensdag 11 oktober 2017 om de eerste plek van de a.s.r. scholen challenge. De kinderen presenteerden hun duurzaamheidsidee aan de jury onder leiding van tv-presentator Klaas van Kruistum, bekend van o.a. jongerenprogramma’s Zapplive, Klaas kan alles en Zapp your planet.

Cheque €12.500

Op basis van de criteria: impact, haalbaarheid en creativiteit maakte basisschool De Flambouw de meeste indruk op de jury. De ideeën om een moestuin aan te leggen, energie-opwekkende tegels te plaatsen en het organiseren van een duurzaamheidsdag sluiten goed aan op de duurzaamheidsambitie van a.s.r. om energie door te geven. De school won een cheque ter waarde van € 12.500 om de duurzame ideeën te realiseren.

Creatieve ideeën

Ook de andere finalisten hadden creatieve plannen om hun school duurzamer te maken. Zoals GBS De Plantage uit Veenendaal met het idee voor een keuken waar leerlingen leren koken met producten uit eigen moestuin, CBS De Springplank uit Rhenen met creatieve afvalscheidingsbakken, Basisschool De Fontein uit Houten voor vergroening van het schoolplein en het geven van buitenlessen en het Schateiland uit Utrecht met het idee voor een indoor teeltsysteem.

Water bespaar je zo

De winnaar van de a.s.r. scholen challenge 2016, OBS Vleuterweide, heeft het eerste slimme waterbesparingsidee in gebruik genomen.