Aegon Ltd. heeft officieel de kunst- en historische collectie van Aegon als gift overgedragen aan Stichting Kunst en Historisch bezit a.s.r Nederland. De collectie wordt met de bestaande a.s.r.-collectie samengebracht in de Stichting Kunst & Historisch Bezit a.s.r. & Aegon (KHBAA), die deze nieuwe naam vanwege de samenvoeging krijgt. Door de overeenkomst komen nu ruim 1.000 kunstwerken in eigendom van de Stichting en groeit de totale kunstcollectie naar zo’n 2.500 stukken.
In beide collecties zijn kunstobjecten samengebracht rondom de thema’s mens, natuur en dagelijks leven. De collecties bevatten met name hedendaagse kunst van zowel gevestigde namen als nieuw talent van ca. 750 kunstenaars. Zo zijn er werken van onder anderen Esther Tielemans, Marwan Bassiouni, Raquel van Haver, Willem Sanders en Erwin Olaf, maar ook meer klassieke stukken zoals de Metamorphose II van M.C. Escher en de Synthetische Constructie W1 van Joost Baljeu.
Naast kunstobjecten, komen ook de historische objecten van (de rechtsvoorgangers van) Aegon Nederland, dat zijn oorsprong heeft in 1844, naar de Stichting Kunst & Historisch Bezit a.s.r. & Aegon. De overdracht van de kunstcollectie en de historische objecten is onderdeel van de afspraken die Aegon en a.s.r. eind oktober 2022 maakten, toen de organisaties de samenvoeging van Aegon Nederland en a.s.r. aankondigden. In de overeenkomst is ook afgesproken dat Aegon Ltd. kunstwerken van de stichting in bruikleen kan nemen, net als musea en culturele instellingen.
Jos Baeten, CEO bij a.s.r.: ‘De kunstcollectie van Aegon Nederland is een belangrijk onderdeel van het bedrijf en de cultuur. Een bedrijf dat zijn geschiedenis koestert, heeft een toekomst. Met de komst van ruim duizend nieuwe kunststukken, past het ook om de naam van de stichting daarop aan te passen en een stuk historie en erfgoed eer aan te doen.’
Lard Friese, CEO bij Aegon Ltd: ‘Het samenvoegen van de beide kunstcollecties in De Stichting Kunst & Historisch Bezit a.s.r. & Aegon eert de rijke historie van de Aegon collectie en slaat ook direct een brug naar de toekomst. Medewerkers, klanten en bezoekers van musea kunnen blijven genieten van de kunst, wat bijdraagt aan het behoud van ons cultureel erfgoed.’