Over a.s.r.

Historie

De rijke historie van a.s.r. begint in 1720 met de oprichting van de N.V. Maatschappij van Assurantie, Discontering en Beleening der Stad Rotterdam. De basis voor ons huidige bedrijf wordt echter gelegd in 2000 met de fusie van Fortis AMEV en de ASR Groep, bestaande uit De Amersfoortse, Stad Rotterdam Verzekeringen en Woudsend Verzekeringen.

 • 1720
  Oprichting van de N.V. Maatschappij van Assurantie, Discontering en Beleening der Stad Rotterdam anno 1720 [...]

  Stad Rotterdam, de oudste verzekeraar van het Europese vasteland, is bijna drie eeuwen een begrip geweest in de verzekeringswereld.

  Vooralsnog handelde Stad Rotterdam in verzekeringen voor zeeschepen, wat in een stad als Rotterdam niet verwonderlijk is. Daarnaast waren het belenen en disconteren van geld en in mindere mate brandverzekeringen de belangrijkste activiteiten van Stad Rotterdam.

  Oprichting van de N.V. Maatschappij van Assurantie, Discontering en Beleening der Stad Rotterdam anno 1720
 • 1816
  Oprichting Woudsend Verzekeringen [...]

  In 1816 werd de Onderlinge Brandwaarborg-maatschappij Woudsend U.A. opgericht. Het principe van de onderlinge verzekeringsmaatschappij was iets nieuws in die tijd. De verzekerden stonden onderling borg voor elkaar in geval van schade. 

  In 1950 wijzigde de naam Woudsend in N.V. Verzekeringsmaatschappij Holland-Woudsend. Eind jaren 60 verslechterden de resultaten. Woudsend belandde in de rode cijfers en ging op zoek naar een partner. Die werd gevonden in Stad Rotterdam. 


  Oprichting Woudsend Verzekeringen
 • 1847
  Oprichting Let op Uw Einde [...]

  Voor de negentiende-eeuwse mens was er bijna geen grotere schande denkbaar dan ‘van de armen’ begraven te worden.

  D. Stolwerk en W.P. Ingenegeren richtten op 6 december 1847 in Utrecht het begrafenisfonds Let op Uw Einde op. Deelnemers waren tegen een geringe contributie verzekerd van een fatsoenlijke begrafenis. Na 25 jaar mocht Let op Uw Einde zich al de grootste begrafenisverzekeraar van Nederland noemen. 

  Oprichting Let op Uw Einde
 • 1883
  Oprichting De Utrecht (voorloper van AMEV) [...]

  In 1883 werd op initiatief van de directie van Let op Uw Einde de Levensverzekering Maatschappij Utrecht opgericht. De Utrecht richtte zich vooral op nieuwe kapitaalverzekeringen en lijfrenten, die volgens ingewikkelde wiskundige formules werden berekend. In 1894 werd Let op Uw Einde ontbonden en de verzekerings - portefeuille in De Utrecht geïntegreerd.  

  Oprichting De Utrecht (voorloper van AMEV)
 • 1920
  Oprichting van Europeesche Verzekeringen [...]

  De oorsprong van Europeesche Verzekeringen ligt in Hongarije. Houthandelaar Max van Engel richtte in 1907 in Boedapest de Europäische Reisegepäck-Versicherungs A.G. op. Von Engel concentreerde zich volledig op reisverzekeringen. Hij streefde naar een netwerk van zustermaatschappijen in heel Europa en dat resulteerde erin dat hij in 1928 maar liefst 22 vestigingen had, verspreid over de grote Europese steden.

  De Nederlandsche  ‘Europeesche’ werd op 25 mei 1920 opgericht in samenwerking met Müncher Rück en de Nederlandse Spoorwegen. 

 • 1964
  Oprichting De Amersfoortse [...]

  De Amersfoortse is van oorsprong een ideëel protestants initiatief. In 1938 werd het Wit-Blauwe Kruis opgericht, dat de bouw van protestantse ziekenhuizen in Nederland wilde bevorderen. De verkoop van verzekeringen was een manier om daarvoor inkomsten te krijgen. 

  In 1964 werd de stichting het Wit-Blauwe Kruis een naamloze vennootschap: de N.V. Amersfoortse Algemene Verzekeringsmaatschappij, kortweg De Amersfoortse. 

  Oprichting De Amersfoortse
 • 1965
  Oprichting Ardanta [...]

  Ardanta is in 1965 begonnen onder de naam Algemene Nederlandse Begrafenisverzekering en Verzorgingsmaatschappij ANBV. In 1982 nam AMEV Ardanta over. 

 • 1981
  1981 Falcon Leven [...]

  1981 Falcon Leven ontstaat uit Mercator Life.

 • 1990
  Fusie AMEV en VSB Groep [...]

  AMEV en de VSB-groep zijn de eerste bank/verzekeringsconcerns die samengaan. Tot 1990 was het op grond van het zogenaamde structuurbeleid niet toegestaan dat verzekeraars en banken tot één concern behoorden. 

  Fusie AMEV en VSB Groep
 • 1990
  Fusie AG Groep en AMEV/VSB [...]

  De fusie tussen de Belgische AG Groep en AMEV/VSB was de eerste grensoverschrijdende fusie binnen de financiële sector. Initiatiefnemers waren de wederzijdse bestuursvoorzitters Hans Bartelds en Maurice Lippens. 

  Fusie AG Groep en AMEV/VSB
 • 2000
  2000 Fusie ASR Group en Fortis AMEV [...]

  2000 Fusie ASR Group en Fortis AMEV, de Nederlandse verzekeringstak van Fortis. 

 • 2005
  2005 Integratie [...]

  2005 Integratie van de verzekeringsactiviteiten van Stad Rotterdam, AMEV, Woudsend in Fortis ASR.

 • 2008
  Ontwikkeling 2008 [...]

  De Staat der Nederlanden is sinds oktober 2008 de enige aandeelhouder van a.s.r. Tot 2008 maakte a.s.r. als Fortis Verzekeringen Nederland deel uit van Fortis. Het belang van de Staat in a.s.r. is het directe gevolg van de nationalisatie van de Nederlandse onderdelen van Fortis, dat in 2008 uiteenviel. 

  Ontwikkeling 2008
 • 2015
  Ontwikkeling 2015 [...]

  Kabinet neemt besluit over verkoop a.s.r.

  Minister Dijsselbloem van Financiën stuurt een brief aan de Tweede Kamer waarin hij aangeeft dat het kabinet heeft besloten te beginnen met het verkooptraject voor a.s.r. De minister is van plan om NLFI en a.s.r. te vragen de voorbereidingen voor een beursintroductie te starten, zodat deze in de eerste helft van 2016 mogelijk is.

 • 2016
  Beursintroductie ASR Nederland N.V. [...]

  Op 10 juni om 9.00 uur slaat ceo Jos Baeten op de gong van Beursplein 5 in Amsterdam. Daarmee is de beursgang van a.s.r. en daarmee een notering aan Euronext een feit. Vanaf dat moment kan er gehandeld worden in aandelen a.s.r.  NL Financial Investment (NLFI) houdt namens de Nederlandse Staat nog 63,7% van de aandelen in handen. Op den duur worden alle aandelen in tranches op de markt gebracht.

 • 2017
  Belang van de overheid volledig afgebouwd [...]

  Op 14 september verkoopt NLFI het laatste 20,5% belang in a.s.r. Hiermee heeft de Nederlandse staat zijn belang in a.s.r. volledig afgebouwd en zijn alle aandelen van a.s.r. sinds oktober 2008 weer in private handen.

 • 2018