De Eerlijke Verzekeringswijzer onderzocht het biodiversiteitsbeleid en handelen van de Nederlandse verzekeringssector. Met dit onderzoek wil de Eerlijke Verzekeringswijzer bijdragen aan onder andere; het beïnvloeden van de intenties van verzekeraars, het verminderen van de negatieve impact op de biodiversiteit, en het verminderen van de druk op de biodiversiteit en herstel. a.s.r. scoort met een 10 het hoogst van de negen beoordeelde verzekeraars en wordt daarmee erkend voor haar huidige beleid op biodiversiteit en impact investeringen.
De Eerlijke Verzekeringswijzer, die sinds 2013 het beleggingsbeleid van verzekeraars op een aantal duurzaamheidscriteria onderzoekt, koos dit jaar voor het thema biodiversiteit met een focus op voedselsystemen. Als het over biodiversiteit gaat, kijkt men vaak naar relatief bekende ontbossingsgrondstoffen, zoals palmolie en soja. De Eerlijke Verzekeringswijzer koos er in dit onderzoek echter voor om grondstoffen te onderzoeken die nog nauwelijks aandacht krijgen: maïs, kweekzalm en cacao. Ze onderzochten negen bedrijven die een grote impact hebben op de ecosystemen deze grondstoffen. Verzekeraars werden in het onderzoek beoordeeld op hun beleid (20%), investeringen (60%) en natuurpositieve investeringen (20%) ten aanzien van deze sectoren.
a.s.r., Achmea en Athora Nederland behoren tot de kopgroep van de onderzochte verzekeraars, waarbij a.s.r. met een 10 gemiddeld de hoogste score kreeg, mede dankzij onze investeringen in bedrijven die biodiversiteit stimuleren.
a.s.r. vermogensbeheer investeert in vijf van de negen onderzochte bedrijven. Binnen die bedrijven voert a.s.r. een duidelijk engagementbeleid, wat inhoudt dat a.s.r. de bedrijven aanspoort beleid en acties rondom biodiversiteit te verbeteren. Daarnaast investeert a.s.r. in bedrijven die biodiversiteitsverlies kunnen tegengaan, een voorbeeld hiervan is de investering in Novameat, een bedrijf dat plantaardig kweekvlees produceert.
Jack Julicher, CEO a.s.r. vermogensbeheer: ‘Wij zijn trots op de erkenning van Eerlijke Verzekeringswijzer voor onze inzet en engagement op het gebied van biodiversiteit. Wij zien ook dat verzekeraars een belangrijke rol spelen in het aansturen van de transitie naar het behoud en herstel hiervan. In 2020 hebben wij ons dan ook verbonden aan de ‘Finance for Biodiversity Pledge’, de biodiversiteitsgelofte, waarmee we de snel afnemende biodiversiteit op de agenda zetten van financiële instellingen. Zo hebben we verschillende stappen genomen zowel in ons eigen beleggingsproces als met verschillende publicaties, om andere financiële instellingen te informeren en inspireren. Dit soort onderzoeken draagt bij aan het blijven agenderen en stimuleren van biodiversiteit.'
Over De Eerlijke Verzekeringswijzer
De Eerlijke Verzekeringswijzer is een coalitie van de volgende organisaties: Amnesty International, Milieudefensie, Oxfam Novib, PAX en World Animal Protection. De Eerlijke Verzekeringswijzer wil maatschappelijk verantwoord ondernemen bij verzekeraars stimuleren. Fair Finance Guide Nederland is onderdeel van Fair Finance International (FFI), een internationaal maatschappelijk netwerk met meer dan 100 maatschappelijke partners en bondgenoten in vijftien landen, dat de inzet van banken en andere financiële instellingen voor sociale, milieu- en mensenrechtennormen wil versterken. Voor dit specifieke onderzoek was het IUCN Nationaal Comité Nederland inhoudelijk partner.
Over a.s.r. vermogensbeheer en de Biodiversity Pledge
Bij a.s.r. vermogensbeheer zetten we op meerdere vlakken stappen op het gebied van biodiversiteit. Zo zijn we betrokken bij verschillende bedrijven waar we het verlies van biodiversiteit op de agenda plaatsen. Dit doen we onder meer bij Bunge, momenteel de grootste verwerker van oliezaden zoals sojabonen wereldwijd. Bunge zet zich in voor ‘Zero Deforestation’ en wil dit in 2025 in de hele toeleveringsketen gerealiseerd hebben. Wij spreken ze hierover en volgen de ontwikkelingen en hun inzet hierin op de voet. Een ander bedrijf waar we bij betrokken zijn is Mondelez, een grote speler in de cacao-industrie. De cacaoteelt heeft directe invloed op ontbossing door de lage inkomsten voor cacaotelers. Door de nadruk te leggen op een leefbaar inkomen verkleint de noodzaak om meer cacaoplantages aan te leggen. Mondelez heeft dit hoog op de agenda staan en we bespreken hun aanpak hierin. Voor meer informatie ga naar a.s.r. vermogensbeheer.