Driekwart van de Nederlanders zag dat de hoge inflatie van het afgelopen jaar invloed had op hun gezonde leefgewoontes. Zo zegde een derde (34%) hun sportschoolabonnement op en at ruim een kwart (27%) minder gezond vanwege de stijgende kosten voor levensonderhoud. Een stijging ten opzichte van 2022, toen speelden deze invloeden bij twee derde van de Nederlanders. Dat blijkt uit een representatief steekproef onder de Nederlandse bevolking van a.s.r. dit najaar.
In het onderzoek werd gekeken naar de gezonde gewoontes en veerkracht van Nederlanders in tijden van diverse crises in binnen- en buitenland. Hieruit blijkt dat inflatie op Nederlanders de meeste impact heeft (64%). Daarna komen oorlogen (57%), kosten en toegang tot zorg (51%) en het woningentekort (48%).
Uit het onderzoek blijkt dat hoe lager de veerkracht, hoe groter de negatieve invloed is op hun gezondheid en andersom. Respondenten die hun eigen veerkracht een onvoldoende geven, merken negatieve invloed hiervan op hun gezondheid (93%). Ondanks de invloed die vooral inflatie blijkt te hebben op gezonde gewoontes, geven Nederlanders hun gezondheid nog altijd een 7.
Invloed van sociale media klein
Op de vraag hoe mensen op zoek gaan naar informatie en tips over een gezondere levensstijl, geeft een derde aan gebruik te maken van Google, huisarts / diëtiste en familie en vrienden. Jongeren (18-35 jaar) googelen het meest naar tips of benaderden familie en vrienden (circa de helft). Mensen boven de 56 jaar raadplegen eerder een huisarts of diëtiste. In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, is de invloed van sociale media en influencers klein. Slechts een op de tien jongeren raadpleegt deze voor gezondheids- en veerkrachttips, voor de oudere groepen ligt dit zelfs nog lager (3 tot 6%).
Rol zorgverzekeraar bij levensstijl en veerkracht
De meerderheid van de respondenten (zes op de tien) verwacht dat hun zorgverzekeraar hen helpt met een gezonde levensstijl en veerkracht. Ruim drie op de tien verwacht dit in gezondheidsadvies en het aanbieden van gezondheidsprogramma’s, een kwart in het vergoeden van leefstijlcoaching zoals diëtisten en een kleiner deel (15%) in digitale zorgoplossingen.
Ik veer mee-programma
Thomas Oremus, directeur zorgverzekeringen bij a.s.r.: ‘Wij vinden het belangrijk dat we naast het aanbieden van goede zorgverzekeringen, mensen helpen om veerkrachtiger om te kunnen gaan met onverwachte tegenslagen in het leven. Natuurlijk zijn er zaken die lastig of niet te veranderen zijn, maar je veerkracht kun je trainen en daarmee je gezondheid en geluksgevoel positief beïnvloeden.’
In het onderzoek gaf een op de drie Nederlanders aan interesse te hebben in het ‘Ik veer mee’ programma van a.s.r. Voornamelijk vrouwen (37%), jongeren (37%) en inwoners uit Oost-Nederland (40%).
Download hier het onderzoeksrapport