Bij a.s.r. geloven we dat verschillen ons sterker en beter maken en staan we voor gelijke kansen voor iedereen. We streven naar een inclusieve cultuur, waarin verschillen worden erkend, gewaardeerd én benut. Het is belangrijk dat medewerkers vakbekwaam zijn, maar ook van elkaar verschillen en dat er ruimte wordt gecreëerd deze verschillen te uiten. Verschillende perspectieven, achtergronden, kennis en ervaringen dragen bij aan het realiseren van de doelstellingen van a.s.r. en worden positief benut en ingezet bij innovatieve, duurzame oplossingen voor onze klanten.
Wij willen niemand buitensluiten en iedereen gelijkwaardig behandelen. Iedereen die talenten wil inzetten om onze doelstellingen te realiseren krijgt bij ons de ruimte om dat te doen. Juist door ons bewust te zijn van diversiteit in gender, leeftijd, geloofsovertuiging, fysieke en mentale mogelijkheden, achtergrond en geaardheid.
Diversiteit, gelijkwaardigheid en inclusie staan bij ons blijvend op de agenda. We zijn namelijk nog niet waar we willen zijn. Daarom werken we nog iedere dag verder aan dit thema en wordt dit beleid jaarlijks geëvalueerd en verder ontwikkeld. Over de resultaten van het beleid Diversiteit, Gelijkwaardigheid en Inclusie wordt verantwoording afgelegd in het jaarverslag.
Ook gendergelijkheid is één van de onderwerpen binnen het beleid Diversiteit, Gelijkwaardigheid & Inclusie bij a.s.r. We hebben doelstellingen op het bevorderen van diversiteit in de samenstelling van ons personeelsbestand en gelijke beloning bij gelijkwaardige arbeid. Om te monitoren of het beleid ook in praktijk goed uitpakt, voeren wij jaarlijks een geavanceerde Gender Pay Gap analyse uit.
Bij de meting in 2022 streven we ernaar bij de beste 25% bedrijven te horen, die meedoen aan dit onderzoek, om vervolgens in de 2 jaar daarna deze score vast te houden.
Om iedereen gelijke kansen te bieden gaan we zo objectief mogelijk te werk in onze werving, selectie, interne doorstroom en promotie. Zo maken we gebruik van een assessment dat selectie objectiveerbaar maakt en geschikt is voor een grote diversiteit aan kandidaten. Ook zorgen we voor een diverse samenstelling van de gesprekspartners in een sollicitatieproces. Een commissie werving en selectie ziet erop toe dat sollicitatieprocedures objectief en transparant verlopen. En kandidaten mogen ervoor kiezen om in hun cv hun geboortedatum, gender en geboorteplaats weg te laten.
Bij a.s.r. kijken we niet naar iemands beperkingen, maar focussen we ons op de mogelijkheden. Om de stap naar de arbeidsmarkt voor mensen met een kwetsbare positie in de arbeidsmarkt te verkleinen, hebben wij de participatiedesk. Via onze participatiedesk krijgen mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt en een Wajong-uitkering de kans om bij ons vaardigheden te ontwikkelen en werkervaring op te doen op tijdelijke opdrachten in de organisatie. Ze krijgen intensieve begeleiding, een op maat gemaakt opleidingsprogramma en de mogelijkheid om een training te volgen om hun (mentale) weerbaarheid te vergroten. Het doel is om deze medewerkers na twee jaar uit te laten stromen op een vaste functie binnen a.s.r. Via het recruitmentbeleid wordt daarnaast geprobeerd om medewerkers met een kwetsbare arbeidsmarktpositie aan te nemen op reguliere vacatures.
Wij zijn van mening dat keuzevrijheid bijdraagt aan een diverser en inclusiever a.s.r. Bijvoorbeeld door werk- en privé makkelijker te kunnen combineren of ruimte te bieden aan verschillende gebruiken en overtuigingen.
We hebben respect voor ieders keuze, gebruiken en overtuigingen. Zo houden we daar bijvoorbeeld rekening mee bij het aanbod in ons restaurant. Ook is er een stilteruimte aanwezig voor mensen die even alleen willen zijn, en stilte zoeken om te rusten, mediteren of bidden. Daarnaast is onze werkomgeving toegankelijk en benaderbaar voor iedereen, ongeacht fysieke gesteldheid.
in- en externe stakeholdersessies en werken we met klantpanels die een diverse samenstelling kennen.
We werken met een jaarplanning waarin we een overzicht bieden van aangeboden interventies, zoals workshops, panelgesprekken en ethiekcafés. Daarnaast organiseren we activiteiten rondom momenten die opgenomen zijn in de aanhaakkalender issuedagen en creëren we onderling begrip en dialoog via de kalender religieuze feestdagen en culturele tradities. Ook kunnen alle medewerkers deelnemen aan dialoogsessies of workshops over diversiteit, gelijkwaardigheid en inclusie.
De functie van vertrouwenspersoon wordt vervuld door een bedrijfsmaatschappelijk werker van onze arbodienst.
Ook binnen de organisatie kunnen medewerkers terecht met hun vragen of dilemma's. Er kan contact worden opgenomen met iemand uit de werkgroep Diversiteit, Gelijkwaardigheid en Inclusie, die vertrouwelijk met het vraagstuk omgaat en iemand persoonlijk advies kan geven over de diverse mogelijkheden die iemand heeft.