a.s.r. is lid van verschillende nationale en internationale organisaties en heeft aan diverse initiatieven haar goedkeuring gegeven. Onze overeenkomsten en goedkeuringen omvatten:
a.s.r. heeft in december 2021 de Net-Zero Insurance Alliance ondertekend, met als doel tegen 2050 een CO2-neutrale verzekeringsportefeuille tot stand te brengen.
In december 2020 heeft a.s.r. vermogensbeheer zich aangesloten bij het internationale initiatief voor verlaging van uitstoot van broeikasgassen. Een groep van 30 internationale vermogensbeheerders met een belegd vermogen van meer dan 7 biljoen Euro vormt samen het Net Zero Asset Managers initiatief, een nieuw wereldwijd platform van vermogensbeheerders die zich inzetten om hun beleggingsportefeuilles koolstofarm te maken en daarmee een bijdrage te leveren aan het realiseren van de doelen van het Klimaatakkoord van Parijs.
a.s.r. heeft de Paris Pledge for Action op 11 december 2015 ondertekend. Hierin spreken de ondertekenaars hun krachtige steun uit voor het nieuwe klimaatakkoord dat tijdens de COP21 in Parijs werd ondertekend. De Paris Pledge for Action is een initiatief voortkomend uit het Franse voorzitterschap van de COP21 en roept alle organisaties, ondernemingen, regio's, steden en investeerders op om de Paris Pledge for Action te onderschrijven. Met deze belofte bevestigen de organisaties, waaronder a.s.r., hun commitment aan een veilig en stabiel klimaat, waarin de stijging van de temperatuur beperkt blijft tot ver onder de 2 graden Celsius.
De Spitsbergen Ambitie is een verbintenis tussen Nederlandse financiële instellingen die klimaatverandering willen tegengaan via hun financieringen en beleggingen. Om dit initiatief te ondersteunen, verbinden alle deelnemende instellingen zich ertoe om actief te meten en extern te rapporteren over de klimaatimpact van alle meetbare financieringen en investeringen voor 2020.
De instellingen zullen ook gebruik maken van klimaatscenarioanalyses en Science Based Targets (een internationaal initiatief van CDP), UN Global Compact, World Resources Institute (WRI) en WWF om klimaatreductiedoelstellingen conform de wetenschap vast te stellen), teneinde de doelstellingen van het Akkoord van Parijs te halen. Het is de bedoeling om de vooruitgang ten minste op halfjaarlijkse basis te bespreken en om dilemma's en kennis te delen. a.s.r. heeft op 26 juni 2019 de Spitsbergen Ambitie ondertekend.
Als speler binnen de financiële sector heeft a.s.r. zich op 10 juli 2019 gecommitteerd aan de klimaatdoelstellingen van de overheid. a.s.r. is actief betrokken bij het tot stand brengen van de toezegging van de financiële sector, waarbij de coördinatie namens de verzekeringssector in handen is van het Verbond van Verzekeraars. De circa vijftig banken, verzekeraars, pensioenfondsen en vermogensbeheerders en hun koepelorganisaties verplichten zich om vanaf 2020 te rapporteren over de klimaatimpact van hun financieringen en beleggingen. Daarnaast zullen zij in 2022 actieplannen hebben klaarliggen die bijdragen aan een vermindering van de CO2-uitstoot. De ondertekenende partijen organiseren een jaarlijks overleg over de voortgang van de uitvoering van de afspraken. Deze verplichting moet bijdragen aan de uitvoering van het Nationaal Klimaatakkoord, dat tot doel heeft de CO2-uitstoot tegen 2030 met 49% te verminderen.
Op 5 juli 2018 hebben de verzekeringssector, maatschappelijke organisaties en de Nederlandse overheid het IMVO Convenant Verzekeringssector ondertekend. De Nederlandse verzekeringsector investeert wereldwijd meer dan € 500 miljard in bedrijven en overheden en kan op die manier invloed uitoefenen. Middels deze samenwerking hopen de ondertekenaars meer inzicht te krijgen en een positieve impact te kunnen hebben op internationale ESG-factoren.
In september 2019 heeft a.s.r. de Finance Biodiversity Pledge ondertekend. Met dit initiatief steunt een groep financiële instellingen diverse acties om natuurverlies in dit decennium zoveel mogelijk terug te draaien. De Finance Biodiversity Pledge is een initiatief van een groep Europese financiële instellingen en werd gelanceerd tijdens de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties. De ondertekenaars vragen wereldleiders om een wereldwijde overeenkomst om natuurverlies in dit decennium terug te draaien. Samen met deze groep koplopers heeft a.s.r. meerdere concrete afspraken gemaakt om de biodiversiteit van onze aarde te ondersteunen en natuurverlies tegen te gaan.
Het Science Based Targets-initiatief (SBTi) is een gezamenlijk initiatief van CDP, UN Global Compact (UNGC), World Resources Institute (WRI) en WWF, bedoeld om de ambities van bedrijven op het gebied van klimaatactie te vergroten. Dit doet het SBTi door bedrijven te mobiliseren om de uitstoot van broeikasgassen te verminderen en doelstellingen te stellen die consistent zijn met het door de wetenschap vereiste decarbonisatieniveau en zo de opwarming te beperken tot minder dan 1,5°C / 2°C in vergelijking met pre-industriële temperaturen. Het initiatief, gelanceerd in 2015, definieert en promoot de best practice in het vaststellen van science based targets, biedt middelen en begeleiding om belemmeringen voor adoptie te verminderen, en beoordeelt en keurt onafhankelijk de doelen van bedrijven goed. De SBTi ontwikkelde, in samenwerking met meer dan 40 wereldwijde financiële instellingen en verschillende kennispartners, een robuuste methodologie voor financiële instellingen om doelstellingen voor de vermindering van broeikasgassen vast te stellen en de scope 3 downstream-emissies van hun investeringen te beheren (de zogenaamde categorie 5 onder het GHG-protocol). a.s.r. was betrokken bij de ontwikkeling van deze methodiek voor financiële instellingen.
a.s.r. Vermogensbeheer is een ondertekenaar van de Institutional Investors Group on Climate Change (IIGCC). De IIGCC is een Europese samenwerking tussen investeerders op het gebied van klimaatverandering en geeft een stem aan investeerders die actie ondernemen voor een klimaatmitigatie en -adaptatie. IIGCC heeft meer dan 400 leden, voornamelijk pensioenfondsen en vermogensbeheerders, in 27 landen, met meer dan € 65 miljard aan beheerd vermogen.
a.s.r. Real Estate is partner van Stichting Dutch Green Building Council (DGBC), een onafhankelijke non-profit netwerkorganisatie die zich inzet om de gebouwde omgeving te verduurzamen. De stichting, opgericht in 2008 op initiatief van de markt en onderdeel van de World Green Building Council, is het grootste en meest brede netwerk in Nederland voor het verduurzamen van de gebouwde omgeving. DGBC beheert en ontwikkelt het BREEAM-NL duurzaamheidskeurmerk. Dit is een nationaal en internationaal keurmerk om de duurzame prestaties van gebouwen, sloopprojecten en gebieden te beoordelen.
a.s.r. heeft een lidmaatschapsovereenkomst gesloten met de Nederlandse Schuldhulproute (NSR). De NSR werkt met verschillende activiteiten aan een centraal schuldhulptraject. Eén daarvan is Geldfit, een landelijk initiatief gericht op effectieve doorverwijzing naar andere financiële hulporganisaties op lokaal niveau. Klanten krijgen betrouwbaar inzicht in hun financiële situatie door middel van een eenvoudige online test. Deze anonieme test biedt hen gerichte hulp bij het op orde krijgen of houden van hun financiën, van schuldpreventie tot schuldhulpverlening. De verschillende a.s.r. bedrijfsonderdelen kunnen indien nodig klanten doorverwijzen naar Geldfit.
a.s.r. is aangesloten bij de Schuldeiserscoalitie. Dit is een samenwerkingsverband van schuldeisers waarin kennis wordt gedeeld met als doel om probleemschulden te voorkomen en betalingsachterstanden van klanten op te lossen. De coalitie heeft een sociaal incassobeleid opgesteld voor een sociaal incassoklimaat in Nederland.
Anders Reizen nu een coalitie van ruim 70 grote organisaties met een vertegenwoordiging van 550.000 medewerkers. De gemeenschappelijke ambitie van Anders Reizen is de CO2-uitstoot van zakelijk reizen te halveren in 2030 (t.o.v. 2016). Met zakelijk reizen wordt bedoeld het woon-werk verkeer en de reizen ten behoeve van de werkgever, inclusief vliegreizen, per medewerker (fte). Dit is vastgelegd in de ‘pledge sustainable mobility’ dat ieder lid ondertekent. Om deze doelen te bereiken zijn de meest effectieve maatregelen vertaald naar een koploperprogramma met ‘best practices’. Via deze impactvolle maatregelen werken we naar een nieuw mobiliteitsbeleid dat moet leiden tot ‘het nieuwe normaal’ in het zakelijke verkeer. De ambitie en doelen van Anders Reizen zijn in 2019 opgenomen in het nationale Klimaatakkoord (50% reductie CO2-uitstoot).
a.s.r. heeft het United Nations Global Compact in 2011 ondertekend. Door ondertekening van de UNGC, heeft a.s.r. zich ertoe verbonden deze beginselen met betrekking tot de mensenrechten, de arbeidsstandaarden, het milieu en de bestrijding van corruptie te omarmen, te ondersteunen en binnen haar invloedsfeer toe te passen.
Voor een uitgebreider overzicht van de integratie van mensenrechten in het a.s.r. beleid inzake verantwoord beleggen, zie ook de pagina: 'SRI-criteria positieve screening'.
a.s.r. zet zich in voor klanten die hun rekeningen slecht of niet kunnen betalen. Dit doen we door ze actief te helpen een oplossing te vinden voor hun problemen. We hebben samen met andere grote bedrijven het Ethisch manifest getekend.
Op 4 april 2019 heeft a.s.r. zich gecommitteerd aan het Climate Action 100+ -initiatief. Climate Action 100+ is een investeerdersinitiatief om ervoor te zorgen dat 's werelds grootste uitstoters van broeikasgassen de nodige maatregelen nemen tegen klimaatverandering. Meer dan 400 investeerders en beleggers, met gezamenlijk meer dan $ 35 biljoen aan activa onder beheer, spreken bedrijven aan op het verbeteren van hun governance, het terugdringen van emissies en het verstrekken van klimaatgerelateerde financiële informatie. Onder de bedrijven bevinden zich de 100 bedrijven die gezamenlijk goed zijn voor tweederde van de jaarlijkse wereldwijde industriële CO2 uitstoot, naast meer dan 60 andere bedrijven die aanzienlijke kansen bieden om de transitie naar schone energie te stimuleren.
Meer informatie:
Op 18 mei 2022 heeft ASR Nederland N.V. samen met 39 grote Nederlandse internationaal opererende bedrijven de nieuwe Tax Governance Code van VNO-NCW ondertekend. Deze code geeft inzicht in de fiscale positie van ondernemingen en de bijdrage die zij leveren aan de samenleving. Het doel van deze nieuwe Code is dat er een transparant systeem ontstaat waarin toezicht op belastingbeleid en het afleggen van verantwoording gewaarborgd is.
Dit leidt tot meer informatie over de belastingpositie van beursgenoteerde bedrijven en draagt bij aan het vertrouwen.