Over ASR Duurzaam ondernemen

Duurzaam ondernemen

a.s.r. wil op een duurzame manier maatschappelijke impact maken op het gebied van duurzaam ondernemen in de financiële sector. Met onze producten en diensten willen we bijdragen aan het oplossen van vraagstukken, die leven in de samenleving en een relatie hebben met onze kernactiviteiten, zoals verzekeren en vermogensbeheer. Daarbij richten we ons op thema's, die impact hebben op ons bedrijf en waarop we de grootste maatschappelijke impact kunnen maken.

Duurzaam wonen en leven

Klimaatverandering en biodiversiteitsverlies leiden tot grote risico's voor onze klanten, ons bedrijf en de maatschappij in het algemeen. Daarom verkleinen we onze voetafdruk en investeren we in activiteiten, die de energietransitie ondersteunen en de biodiversiteit herstellen. We helpen klanten met onze verzekeringsproducten en met tips om klimaatrisico's te verminderen en om duurzamer te wonen en te leven, zoals met de Verduurzamingshypotheek en met duurzaam schadeherstel. Ook voor onze eigen bedrijfsvoering werken we er continu aan om de negatieve milieu-impact te minimaliseren van kantoren, vervoer en inkoop.

Vitaliteit en duurzame inzetbaarheid

Er is in toenemende mate aandacht voor gezondheid en vitaliteit, mede ingegeven door maatschappelijke ontwikkelingen. Dat leidt tot uitdagingen op het gebied van werk, welzijn en gezondheid. a.s.r. richt zich op het voorkomen van ziekte, verzuim en arbeidsongeschiktheid en zet zich in om mensen langer en gezonder te laten werken, om zodoende een bijdrage te kunnen leveren aan de samenleving. Dit geldt ook voor onze eigen medewerkers, waarbij a.s.r. mogelijkheden creëert voor medewerkers om zichzelf te kunnen ontwikkelen om zo de kansen op de arbeidsmarkt te vergroten, zowel binnen als buiten a.s.r.

Financiële redzaamheid en inclusie

a.s.r. vindt het belangrijk dat mensen in staat zijn om verantwoorde risico's te nemen en bewuste financiële keuzes te kunnen maken. Dat is niet voor iedereen vanzelfsprekend; in Nederland anno 2022 waren 6 op de 10 huishoudens financieel ongezond of kwetsbaar. In 2021 was dit 50% 1 a.s.r. helpt mensen bij het maken van bewuste financiële keuzes, om te voorkomen dat mensen in de schulden raken óf om ze te helpen er weer uit te komen. a.s.r. is een verzekeraar voor alle mensen die wonen en/of werken in Nederland en heeft oog voor de belangen van kwetsbare doelgroepen. Ook binnen a.s.r. streven we naar een inclusieve cultuur, waarin verschillen worden erkend, gewaardeerd én benut. Verschillende perspectieven, achtergronden, kennis en ervaringen dragen bij aan het realiseren van de doelstellingen van a.s.r. en worden positief benut en ingezet bij innovatieve, duurzame oplossingen voor onze klanten. 

Meldpunt Mensenrechten

Als organisatie hebben we impact op de samenleving en kunnen daarmee ook impact hebben op mensenrechten. Wij willen onder meer een positieve bijdrage leveren aan de verduurzaming van de samenleving door het respecteren en beschermen van mensenrechten en door (potentiële) risico’s op het gebied van mensenrechtenschendingen te voorkomen of te mitigeren. In het mensenrechtenbeleid lichten we toe hoe we zorgdragen voor het respecteren van mensenrechten in onze verschillende rollen van belegger, aanbieder van verzekerings- en financiële producten en diensten, inkoper en werkgever. In 2023 is een risico analyse uitgevoerd naar potentiële mensenrechtenrisico’s in de keten voor a.s.r. en haar stakeholders. 

Meldpunt mensenrechten
Mocht je zorgen hebben over negatieve effecten op mensenrechten, veroorzaakt door activiteiten van a.s.r. of haar zakelijke relaties, dan kun je je richten tot het Meldpunt Mensenrechten.

Strategisch kader duurzaam ondernemen

Bekijk hier het overzicht van onze beleidsdocumenten, die een nadere uitwerking bevatten van het strategisch kader duurzaam ondernemen binnen a.s.r.. Daarnaast vind je hieronder de overeenkomsten en onderschrijvingen die we zijn aangegaan met partnerorganisaties en hoe ons beleid en werkwijze worden beoordeeld door externe benchmark organisaties.

1 Onderzoek van Deloitte, universiteit Leiden en Nibud, maart 2023